Minden, amit a programokról tudni kell!

A program a fenntarthatóság jegyében kerül megrendezésre. A faluban ténykedő Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány oktatóközpontjában sokan megfordultak már. A visszatérők tenni akarásából és a programgazdák/falubéliek vendégszeretetéből kialakult ez az önzetlen program, melynek keretében az ide érkezők felajánlják segítségüket a gazdaságban, cserébe egy kis szellemi táplálékért. Itt meg lehet tanulni a sajtkészítés/kenyérsütés mesterségét, botanikai ismereteket lehet szerezni, ki lehet próbálni az állattartás mindennapi feladatait, egyszóval tiszta, értelmes dolgokkal gazdagíthatjuk magunkat. Emellett lehetőség van kirándulásra, gyümölcsfa-ültetésre és csillagos égbolt alatti szalonnasütögetésre.

Egy hétvége pénztárca nélkül

A program lényege a kölcsönös nagylelkűség!
Azaz nem kell fizetni a szállásért és a finom étkekért, cserébe viszont dolgozni kell.
Egyedüli költség az utazás: vonattal, busszal, v. telekocsival.  

Lejutás

Vonattal: A Keleti-pályaudvarról miskolci átszállással kell Putnokig utazni (kb. 3-4 óra), innen pedig busszal, vagy ha több ember együtt érkezik lehet kérni „transzfert” Gömörszőlősről. A transzfert előre egyeztetni kell!
Kocsival: M3-as autópályán Miskolcig, innen Bánréve felé a 26-os úton, majd elhagyva Kazincbarcikát is, Putnok után Serényfalvánál kell jobbra lefordulni a főútról. Ezen a mellékúton elérkezünk Kelemérig, majd a „Kelemér vége” táblánál ki lesz írva, hogy Gömörszőlős balra. Mivel ’szőlős zsákfalu, innen már nem lehet eltéveszteni! :D

Szükséges kellékek

Érdemes hozni hálózsákot, bakancsot/gumicsizmát, előbbi nem teszi szükségessé, hogy mossanak utánunk, utóbbi pedig a legnagyobb kincs az ilyen terepen! Meleg ruhával érdemes készülni (vastag zokni!), mert Gömör fagyzugos terület. Továbbá hozhatod házilekvárodat, házi pálinkádat, hogy tovább gazdagítsd a hétvége kulináris élményeinek tárházát.

Étkezés

Az étkezés napi 3 alkalmat jelent (2 hideg, 1 meleg). Meleg ételt Magdi néni főz nekünk minden nap, s aki volt már velünk tudja, hogy sosem csalatkozunk a finomságokban. Ha valaki vegetáriánus, azt előre jelezze, mert általában van húsevő és vega menü is. A további „speciális” hóbortokat (paleolit, stb.) is jelezzétek, bár erre nem garantáljuk, hogy fel tudunk készülni.

Szállás

4-5 ágyas szobákban van a szállás, hálózsákot mindenképpen hozz (ne kelljen utánunk mosni) magaddal. Ha nincs, nem kizáró ok, ez esetben ágynemű biztosított.
2 szobára jut egy fürdőszoba, ahol wc és napkollektoros meleg vízű zuhany található.
Hideg esetén kondenzációs kazán biztosít meleget, padlófűtésen keresztül.

Nem szükséges kellékek:

Csak olyan hulladékot hozz, aminek a házigazda is örül (pl.: Szerves hulladék az állatoknak). Ha lehet – és miért ne lehetne - ne hozz PET, PE palackos, fém dobozos italokat, műanyag zacskót, alufóliát, Folpackot, stb. (vászonzsák, doboz, stb. is jó helyette).

Kellékek tisztálkodáshoz:

Ezeken a hétvégéken nem fognak kinevetni, ha nem a legtutibb a frizurád, és a hátad mögött sem súgnak össze a „szőkék”, ha reggel nem kerül föl a smink az –egyébként önmagától is szép- arcodra. Egyszóval szappan, esetleg tusfürdő, fogkefe elég a tisztasági csomagba. Mindenkinek adott a komposzt toalett használata, amivel rengeteg vizet spórolunk meg, illetve szerves anyagaink tovább hasznosulnak majd trágyaként. (LINK)

Internet

A faluban van WIFI, munka szempontjából tűzoltásra alkalmas. De nem fog kelleni, vagy egyáltalán nem lesz kedve senkinek bekapcsolni, ez már több éves tapasztalat! ;)  A wifi nem „free”, de egy kódot a hétvégére biztosítunk.

További hasznos olvasnivalók